A súlygyarapodás és a hormonok kapcsolata

pexels-polina-tankilevitch-4522869.jpg

Hirtelen, mondhatni már-már megmagyarázhatatlanul felszaladtak Önre a plusz kilók? Odafigyel a rendszeres testmozgásra, az egészséges táplálkozásra, mégsem tud lefogyni? Felszedett túlsúlya főleg hasi tájékon látványosabb? Akkor lehetséges, hogy elhízásának hátterében hormonális problémák állnak, amelyeknek egy komplex endokrinológiai vizsgálattal tud utánajárni.

 

A hormonegyensúly felborulása összefüggésben lehet a plusz kilókkal

Ott, ahol semmilyen diéta vagy eltökélt életmódváltás nem hoz sikert, érdemes kicsit mélyebbre ásni. Mert sok esetben a felszedett plusz kilók és az erőteljesebb hasi hízás mögött nem feltétlenül csak a helytelen táplálkozás, a magas kalóriabevitel, a mozgásszegény életmód állhat, hanem hormonális eredetű egészségügyi problémák is lehetnek az elhízás hátterében.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a súlygyarapodás valódi kiváltó okának utánajárni nem csak azért kell, mert esztétikailag bosszantóak a plusz kilók, hanem azért is, mert számos súlyos egészségügyi kockázatot is rejthetnek magukban.

Hormonegyensúlyunk felborulása egyfajta jelzés, de fel nem ismert, lappangó betegségek előjele vagy örökletes genetikai problémák előfutára is lehet a hirtelen hízás. Ugyan általánosítani nem lehet, de leggyakrabban az endokrinológiai okok közül a pajzsmirigy alulműködése tehető felelőssé a megmagyarázhatatlan hízásért.

Ebben az esetben a túlsúly mellett érdemes még odafigyelni a fokozott fáradtság, a koncentrálóképesség csökkenés és a menstruációs zavarok tüneteire is.

 

Milyen endokrinológiai okai lehetnek az elhízásnak?

  • a mellékvesekéreg túlműködése (Cushing-szindróma);
  • a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis);
  • inzulinrezisztencia, anyagcserezavar;
  • PCO (Policisztás Ovárium), ami a női szervezet egyik tipikus hormonális megbetegedése.

Az, hogy pontosan milyen típusú hormonális elváltozás áll az elhízás hátterében egy sor átfogó vizsgálattal kideríthető. Az endokrinológiai szakorvos egy általános fizikális vizsgálattal egybekötött konzultáció során határozza meg, hogy milyen további vérvizsgálatokra van szükség. A pontos diagnózis felállításában sokat segít az ultrahangos vizsgálat is, aminek segítségével a pajzsmirigy teljes állapota feltérképezhető.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika