A rendszeres anyajegy szűrés fontossága

a-rendszeres-anyajegy-szures-fontossaga-FOKEP.jpg

Az anyajegy nem más, mint a festékes (pigmenttermelő) sejtek összecsoportosulása, mely genetikai vagy hormonális okokból, illetve UV-sugárzás hatására is kialakulhat. Az anyajegyek rendkívül változatos méretben és mennyiségben fordulhatnak elő testünk bármely részén, és legtöbb esetben teljesen ártalmatlanok, azonban időről időre érdemes szakemberrel megvizsgáltatnunk őket.

Anyajegy szűréssel a bőrrák ellen

Az összes daganattípus 40%-áért a bőrrák felelős, és bár ezek közül a melanoma a legritkább, a melanomák 30%-a meglévő anyajegyekből alakul ki. Ez a legagresszívabb fajta és a leggyorsabb áttétesedést okozó bőrrák, ezért elengedhetetlen, hogy anyajegy szűrés alkalmával már kezdeti stádiumban felismerjük.

Érdemes tudatosítani, hogy a hosszú távú UV-sugárzás, így a nagy dózisú napozás megnöveli az anyajegyek kialakulásának esélyét. Ez fokozottan igaz a szoláriumok használatára, hiszen tíz szoláriumban eltöltött perc alatt ugyanakkora mennyiségű UV-sugárzásnak tesszük ki bőrünket, mint egy egész napos fényvédő nélküli napozás alatt. Mindezek miatt a nyár eltelte után érdemes megvizsgáltatnunk bőrünket, és ha gyakran járunk szoláriumba, kiváltképpen figyeljünk oda a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára.

Az ABCD módszer

Amennyiben családunkban jellemző a nagyobb méretű és számú, szabálytalan alakú anyajegyek kialakulása, mindenképpen kísérjük figyelemmel sajátjainkat. Ezekből az úgynevezett atípusos anyajegyekből nagyobb eséllyel alakulhat ki melanoma. Ugyanígy érdemes jobban odafigyelnünk, ha gyermekkorunkban sokszor égtünk le, illetve ha anyajegyünk rendszeresen megsérül, felhorzsolóik, leég. A világos bőrtípussal, szőke hajjal, kék szemmel rendelkező emberek fokozottan vannak kitéve a melanoma veszélyének. Ilyen esetekben érdemes rendszeresen ellenőriznünk bőrünket.

Az önvizsgálat helyes módszerét leginkább az angol ABCD betűszó írja lesz. Eszerint az ellenőrzés során figyeljünk oda az anyajegy aszimmetriájára (A), a szegélyére (B, azaz border), a színére (C, azaz color) és az átmérőjére (D, azaz diameter).

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha régi anyajegyünk színe elsötétedik, vöröses, esetleg kékes lesz, mérete megnövekszik, viszketni kezd, felülete egyenletlenné válik, kisebesedik, vérezni kezd vagy megváltozik a határvonala. Ilyen esetekben mindenképpen szakorvosi vélemény szükséges.

Szakorvosi ellenőrzés

A bőrgyógyászati vizsgálat alkalmával digitális dermatoszkóppal könnyen és gyorsan, mélyrehatóan, ugyanakkor fájdalommentesen átvizsgálható a bőrfelület. Ezzel a módszerrel akár harmincszoros nagyítással tekinthető meg a felhám legalsó sejtrétege, a bazális sejtsor. Ez a vizsgálat is ugyanarra az ABCD szabályra épít, amit sajátmagunk vizsgálatakor is alapul kell vennünk, ám a dermatoszkópos vizsgálat a szabad szemmel nem látható rétegeket is feltárja, így rendkívül korai stádiumban is képes érzékelni az elváltozásokat.

Az anyajegy eltávolításának leghatékonyabb módja az ép szövetekkel együtt történő kimetszés. Amennyiben szövettani vizsgálat után felmerül a rosszindulatúság gyanúja, onkodermatológus tesz javaslatot a műtétre.

Ne várja meg, hogy műtétre kerüljön a sor! Járjon anyajegy szűrésre rendszeresen!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika