A PÁRNA PISZKOS KIS TITKAI

Cikk26_Piszkosparnatitkok_Borito.jpg

Lepedő, párna, ágynemű. Sok titoknak birtokosai, melyek talán jobb is, ha a hálószobában maradnak. De vajon mi van a párnával? Pontosabban: mi van a PÁRNÁBAN? A pihe-puha párna piszkos kis titkai láthatatlanul életre kelve bombázzák egészségünket, nehézkes légzést, tüsszögést, illetve a benne lévő atkák áldásos munkájának köszönhetően asztmát és egyéb allergiás tüneteket okozva. Elég rosszul hangzik, nem igaz?

párna

ÉJSZAKAI KÖHÖGŐROHAM

Hányszor ébredtünk már fel az éjszaka kellős közepén, hogy ránk tör a köhögőroham, alig kapunk levegőt, és egyszerűen fogalmunk sincs, hogy mi a jó élet történhetett velünk a legszebb álmunk kellős közepén, amitől feltétlenül meg kéne fulladnunk. Pedig még bulika sem volt előző este, ahol ráfanyalodtunk volna egy-két szál cigarettára, vagy négy palack egy pohár pincehideg vörösborra. Mit csinál az ember fia-lánya ilyenkor? Bekap egy pirulát, elszopogat egy torokgyógyszert, hiszen „biztos valahol megfáztam”, pedig a megoldás teljesen kézenfekvő: Le kéne cserélni a párnát!

Ha ezt nem tettük meg eddig, ezután a cikk után tuti, hogy bevágjuk a lakás összes elérhető párnáját a gépbe, hadd mossa ki Maris, bár azok, melyeket legalább 3 évvel ezelőtt szereztünk be nagy műgonddal, gyakorlatilag landolhatnak is egyenesen a kukában. Ha igazak a hírek, miszerint a párna súlya két év alatt a benne lévő kosztól és szennyeződéstől duplájára nő, akkor talán itt az ideje átgondolni, mire is hajtjuk le fejünket éjszakáról-éjszakára.

párna

PÁRNACSERE-CSATA

Életünk egyharmad részét alvással töltjük, általában ágyban. Mialatt alszunk, a poratkák a lehámlott bőrből és hajból táplálkoznak. Miután ez egy alap biológiai folyamat, elkerülni nem tudjuk, a poratka teteme viszont gyakran kiváltója lehet allergiás reakciónak, vagy asztmának. Kutatások kimutatták, hogy az emberek 10%-a poratka által okozott allergiában szenved, ami a pollen-szezon érkezésével növeli a megbetegedések számát. A kutatásban azt is vizsgálták, hogy az emberek milyen gyakran cserélik a párnájukat.

A fenti tények ismeretében megdöbbentő az eredmény: átlagosan 5 évente kerül sor párnacserére. Ugyan a párnát általában huzattal vonjuk be, hogy komfortos legyen az alvásunk – és meseszép a hálószobánk – de el tudjuk azt képzelni, mi lenne, ha a pizsamánkat is csak ötévente cserélnénk? Jujjj….

párna

TÜNETEK

A poratka okozta tünetekről hallottunk már sokszor, mégis érdemes odafigyelni és megtenni a szükséges lépéseket, ha a szemünk ég, viszket, bevörösödik, viszket az orrunk, tüsszögünk, vagy nehézkessé válik a légzésünk. A poratka okozhat még ekcémát, asztmát, orrdugulást, viszkethet tőle a szánk és a torkunk, előfordulhat köhögés, nyomás és fájdalom az arcüregben, de okozhat alvási problémákat, és kellemetlen kék foltokat a szemek alatt.

A MEGOLDÁS

Próbáljuk meg rendszeresen mosni, ha pedig szükséges, kicserélni a párnáinkat. Az ágynemű rendszeres tisztán tartását is megemlíthetjük, hiszen legalább annyira fontos szerepe van az allergiát okozó tünetek kialakulásában. 1-2 hetente érdemes magasabb hőfokon kimosni, a matracokat pedig porszívózni, szellőztetni, időnként megforgatni.

A boltokban már elérhetőek hypoallergén párnák, sőt, olyanok is, melyek eleve cipzárral zárható párnavédő huzattal vannak ellátva. Párnavédő huzatot külön is vásárolhatunk, amit sokkal egyszerűbb kimosni és tisztán tartani, leredukálva ezzel az allergiás megbetegedéseket, és biztosítva a pihentető alvást.

párna

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az éjszaka ránk törő légzési nehézségek, fulladás vagy köhögés túlmutat a párna tisztán tartásán, az éves általános vizsgálatokon túl javasoljuk szakorvos felkeresését!

Inspiráció: huffingtonpost.com

Forrás / Fotó: Google, theramed.com.au, hosberg.com, huffingtonpost.com, thesun.co.uk

Szerző: Eat, Move & Smile


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .


Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika