A paleo étkezés gasztroenterológiai szempontból

pexels-mali-maeder-651701-1200x799.jpg

A paleolit diéta nem új keletű gasztronómiai irányzat, de csak az elmúlt egy-két évtizedben vált igazi trenddé, és mára már nagyon sok követője van világszerte. Ennek az étrendnek a lényege, hogy evolúciós megközelítésből vizsgálja a táplálkozást, és abból a nézetből indul ki, hogy mivel az emberi genom gyakorlatilag alig változhatott az elmúlt több millió év folyamán, a szervezetünk számára továbbra is a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra jellemző élelem jelenti az ideális választást, és ezáltal kiküszöbölhetők az olyan civilizációs, degeneratív betegségek kialakulása, mint például a cukorbetegség, a stroke vagy az elhízás. Annak vizsgálata, hogy ez valóban így van-e, jelen blogcikknek nem képezi tárgyát, mi csak a diétának az emésztőrendszerre gyakorolt hatását mutatjuk be.

 

Miből áll a paleo diéta?

Ahogy fentebb már említettük, ez az étrend a paleolit korra jellemző vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra alapoz, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy olyan dolgok fogyasztását preferálja, amik a kőkorszakban elérhetők voltak: húsok, halak, zsírok, hidegen sajtolt olajok, gyümölcsök és zöldségek egyes fajtái, magvak és csonthéjasok egyes fajtái, valamint gomba, tojás. A paleo étrendben nem szerepelnek gabonafélék, tejtermékek, hozzáadott cukrok, hüvelyesek, bizonyos zöldségek, például burgonya vagy paradicsom, és értelemszerűen szigorúan tilos a fogyasztása bármilyen feldolgozott élelmiszernek is.

 

Mire célszerű figyelni a paleo diéta követőinek?

A paleolit étrend híveinek két dolgot mindenképp szem előtt kell tartaniuk: egyrészt ez az életmód magas fehérje- és alacsony szénhidrát-bevitelt eredményez, másrészt a diéta szigorúságából adódóan a bevitt tápanyagok kevésbé változatosak, ami hosszú távon hatással van az egészségre. Noha vitathatatlan tény, hogy a sok adalékanyagot, nagy mennyiségű sót vagy finomított cukrot tartalmazó feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának elhagyása kedvezően hat az egészségre, a paleo követőinek nehézséget okozhat megtartani az optimális emésztéshez szükséges egyensúlyt. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy aki laktózintoleranciában vagy gluténérzékenységben, esetleg mindkettőben érintett, annak jó választás lehet a paleo étrend.

Napjainkban számtalan különféle diétának vannak követői, és a jó választásnak a kulcsa minden esetben az alapos tájékozottság. Akár emésztéssel kapcsolatos panaszai vannak, akár életmódváltás előtt áll, mindenképp tanácsos tapasztalt szakemberrel konzultálni – keresse fel gasztroenterológiai rendelésünket, minden kérdésére választ kap szakorvosainktól!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika