A nátha és a fülfájás

natha-es-fulfajas_kicsi.jpg

A hétköznapi nyelvhasználatban leginkább csak megfázásnak nevezett kórkép az egyik leggyakoribb megbetegedés. Voltaképpen nem is egy bizonyos betegségről van szó, hanem gyűjtőfogalomként minden olyan vírusos megbetegedést magában foglal, ami a felső légutakat érinti, és körülbelül egy hét alatt, általában komplikációk nélkül el is múlik. A náthás megbetegedést sokan már-már az októbertől márciusig tartó időszak természetes velejárójának tartják, és enyhébb tünetek fennállása esetén ugyanúgy közösségbe járnak, mintha teljesen egészségesek lennének – gondoljunk csak a köznevelési intézményekre és a munkahelyekre. Ez nagy hiba, mert a cseppfertőzéses betegségek igen gyorsan terjednek, és pár nap elteltével már egész csoportok, osztályok produkálhatják a tüneteket.

Tünetek és szövődmények

A nátha tüneteit mindenki ismeri, hiszen a felmérések szerint évente akár 3-4-szer is átesünk valamilyen felső légúti betegségen: torokfájás, köhögés, tüsszögés, orrfolyás és -dugulás, olykor hőemelkedés – csak néhány ismert példa a kellemetlen tünetekre. Vannak azonban olyan esetek is, amikor szövődményekkel számolhatunk. Ha egy-két héten belül sem enyhülnek a tünetek, mindenképp orvoshoz kell fordulni, ellenkező esetben akár hörghurut, arcüreggyulladás vagy akár tüdőgyulladás is kialakulhat. És ott van persze a főként gyerekeknél, de olykor felnőtteknél is jelentkező középfülgyulladás, ami akkor alakul ki, ha a kórokozók a fülkürtön át a dobüregbe jutnak. A heveny középfülgyulladás nemcsak erős, lüktető fülfájással és halláscsökkenéssel, hanem lázzal, levertséggel és étvágytalansággal is társul.

 

A középfülgyulladás kezelése

Noha a tünetek alapján könnyen megállapítható a középfülgyulladás megléte, a pontos diagnosztizáláshoz és a megfelelő kezelés előírásához mindenképp szükséges felkeresni szakorvost, vagy akár ellátogatni egy megbízható fül orr gégészet magánrendelésre. Az anamnézis után fizikális vizsgálatok következnek, ezek egyik lépéseként a kezelőorvos otoszkóppal méri fel a középfül állapotát, de a garat és az orrüreg sem marad ki a vizsgálatból. Képalkotó eljárásokra inkább akkor van szükség, ha a középfülgyulladás visszatérő, rendszeres probléma. A kezelés a középfül állapotának függvénye. Van, hogy elegendő a megfelelő gyógyszerek szedése és a melegítés, de akár fülfelszúrásra is sor kerülhet, hogy a dobüregből kiürüljön a váladék.

Fülfájással minden esetben forduljon szakorvoshoz, mert a kezeletlen állapotok hosszú távon akár halláskárosodáshoz is vezethetnek!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika