A menopauza és az endokrin rendszer

uterus-g987f37941_640_edit.jpg

Az endokrin rendszer átrendeződése, a női nemi hormonok drasztikus csökkenése idézi elő a változókort, vagyis a menopauzát. Ilyenkor nem csak a havi ciklusuknak mondanak búcsút a hölgyek, de egy sor egyéb endokrinológiai változással is szembe találhatják magukat. De nem egyik napról a másikra, mert a hormonrendszer átalakulása egy jóval hosszadalmasabb folyamat, ráadásul nagyon egyénfüggő is, hogy kit mennyire viselnek meg a változókor tünetei, illetve az is eltérő lehet, hogy kinél milyen módon nyilvánulnak meg ezek a tünetek.

 

A hormonális változások hatása a női egészségre

A változókori hormonális átalakulásnak nem csak testi tünetei vannak. Fizikailag, szellemileg és lelkileg is megviseli a nőket, és mivel a hormonrendszer átrendeződése akár 5-10 évig is eltarthat, ezért különösen fontos, hogy rendszeres endokrinológiai vizsgálatokkal szem előtt, illetve – a lehetőségekhez mérten – kordában tartsuk a tüneteket.
A változókort alapvetően két női nemi hormon, mégpedig az ösztrogén és a progeszteron szintjének változása okozza. A hormonrendszerről tudjuk, hogy rendkívül érzékeny a változásokra, így akár még egy kisebb hormonális eltérésnek is lehetnek testi-lelki következményei. 35 éves kor környékén, vagyis a termékenységi évek vége felé a nők nemi hormontermelése megváltozik. Először csökkenni kezd a progeszteron szint amiatt, mert már nem minden ciklus alatt keletkezik érett petesejt. Ez a progeszteron szempontjából azért fontos, mert az érett petesejt visszamaradó burka, az úgynevezett sárgatest termeli a progeszteron hormont.
Eleinte a szervezet rövidebb-hosszabb ideig képes még kompenzálni a progeszteron csökkenését, azonban minél többször marad el a petesejt érés, azzal annál inkább csökken a progeszteron szint. A hormonrendszer végig azon dolgozik, hogy ezt a hiányt valahogy pótolni tudja, így az agyalapi mirigy egyre több stimuláló hormont (FSH, LH) kezd termelni a petefészkek serkentésére. Vérvizsgálattal kimutatható a változókor kezdete, hiszen ilyenkor a vérben jelentősen megemelkedik a tüszőstimuláló hormonok szintje, ami már a menopauza előfutára.

A leggyakoribb perimenopauza tünetek

A perimenopauza időszakában, vagyis a menopauza korai szakaszában legintenzívebbek a hormonváltozások okozta tünetek. A kellemetlenségekkel persze egy idő után megtanulnak a nők együtt élni, mégis érdemes rendszeres vizsgálatokkal kontroll alatt tartani ezeket a változásokat. Vannak, akik könnyen átvészelik ezt az időszakot, míg mások nagyon megszenvedik a perimenopauza tüneteit. Elképesztő, de közel ötven féle tünete is lehet a menopauza beálltát megelőző hormonális ingadozásoknak. A következők a leggyakoribbak:

 • rendszertelen menstruáció
 • hőhullámok
 • éjszakai izzadás
 • libidó csökkenés
 • haspuffadás
 • alvászavarok
 • fáradékonyság
 • hangulatingadozás
 • fakó bőr
 • hajhullás
 • súlygyarapodás
 • arcszőrzet növekedés
 • ingerlékenység
 • vízvisszatartási problémák

Kérdése van a tünetekkel kapcsolatban, esetleg egyre több kellemetlenséget okoznak a hormonális változások az életében? Jöjjön el hozzánk egy konzultációra!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika