A HPV szűrés életet menthet

A-HPV-szures-eletet-menthet_FOKEP.jpg

Rendszeres HPV szűréssel jelentősen csökkenthető a méhnyakrák kialakulásának esélye. Mint a legtöbb betegségnél, ennél is a kezelés mellett nagy hangsúlyt kap a korai felismerés, a prevenció, aminek fontosságáról nem csak a nőgyógyászunktól hallhatunk. Hazai és külföldi közéleti személyiségek tucatjai álltak már a rendszeres szűrés problematikája mellé, mint ahogy évente több alkalommal szembejönnek velünk olyan rendezvények is, amiknek fő üzenete: a HPV szűrés életet menthet.

Egy vírus, amiről sokat tudunk, de még nem eleget

A HPV, vagyis a humán papilloma vírus egyes típusai felelősek a méhnyakrák kialakulásáért. A vírus maga a bőr és a nyálkahártya bizonyos sejtjeit, illetve a nyálkahártyákat támadja meg. Leggyakrabban a fertőzött területek érintkezésével és szexuális úton terjed, de nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes (utóbbiak főleg csak hordozók).
Fontos hangsúlyozni, hogy a tesztből kimutatott HPV-ből nem feltétlen kell azonnal a legrosszabbra következtetnünk. A vírusnak több mint 200 típusa van, és ezek közül akad, ami csak szemölcsöket vagy kisebb kellemetlenségeket okoz. Sokszor, ha el is kapja a páciens, szervezete – rövidebb-hosszabb idő alatt – önmagát gyógyítja ki belőle mindenféle komplikáció nélkül. De ezek ismeretében sem szabad hátradőlnünk, sőt, pont emiatt – mivel nem tudhatjuk soha biztosra, hogy éppen mivel állunk szemben – különösen lényeges, hogy 25 éves kor felett rendszeresen eljárjunk tesztelésre.

Hogyan zajlik a tesztelés?

A rutin nőgyógyászati vizsgálat során, a citológiai vizsgálathoz hasonlóan a szakorvos egy sejtvételi eszköz segítségével kenetet vesz a pácienstől, amit a későbbiekben mikroszkópos vizsgálatnak, úgynevezett HPV tipizálásnak vetnek alá. Ezzel a módszerrel deríthető ki az esetleges kóros állapot, amire a kenetben található hámsejtek elváltozásaiból lehet következtetni. Maga a kenetvétel fájdalommentes, viszont azt jó tudni, hogy az egyszerű citológiai vizsgálatnak nem része a HPV szűrés.

Védőoltás – igen vagy nem?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e beadatni a HPV elleni védőoltást, vagy sem. Sokan bizonytalanok a vakcinát illetően, főleg, mikor saját maguk beoltatása mellett lánygyermekük sorsáról is dönteniük kell.
A jelenlegi helyzet az, hogy az állami oltóprogramnak köszönhetően az önkéntes védőoltást azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket, és az általános iskola 7. osztályába járnak. Összesen két oltásra van szükség ahhoz, hogy kialakuljon a védettség. Ezeket félév elteltével kell beadatni.

Mivel több tudományos kutatás is bizonyította már, hogy az oltás megfelelő védettséget ad, plusz semmilyen komolyabb mellékhatással nem jár, ezért semmiképp sem veszítünk azzal, ha bizalmat szavazunk a vakcinának. Ezt ne csak gyermekünk esetében tegyük, gondoljunk magunkra és szeretteinkre is, de ne csak az oltás, hanem a rendszeres HPV szűrés kapcsán is!

Nőgyógyászati magánrendelésünk szabad időpontjairól weboldalunkon vagy telefonon tájékozódhat. Jelentkezzen be mielőbb!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika