A hasi ultrahangról – Mire jó? Hogyan történik?

pexels-pavel-danilyuk-7108424_edit.jpg

Az ultrahangkészülék magas frekvenciájú, az emberi fül számára nem érzékelhető hanghullámokat továbbít a vizsgáló fej segítségével a testszövetek felé, melyek egy része a különböző felületekről visszaverődik, szóródik, más részük elnyelődik. A visszaverődő hullámokat a vizsgálófej elektromos jelekké alakítja át, melyekből a monitoron kirajzolódik a vizsgált szerv alakja, mérete, illetve az eltérések, ciszták, göbök, kóros megnagyobbodások vagy gyulladásra utaló jelek egyaránt.

A hasi ultrahang lehetővé teszi a belső szervek (máj, epehólyag, hasnyálmirigy, vesék, lép, húgyúti szervek, petefészek, méh, hasüregben futó nagyobb erek, nyirokcsomók) betegségeinek korai felismerését és a panaszok okának pontos diagnosztizálását. A gyomor és bélrendszer területén előforduló panaszok esetén a hasi ultrahang csak a szervi elváltozás gyanúját tudja kimutatni, melyek olyan további eszközös vizsgálatokkal igazolhatók, mint például a gyomor- és vastagbéltükrözés vagy a CT.

A röntgen vizsgálattal szemben hasi ultrahang esetén nem éri sugárzás a testet, ezért alkalmas a magzat fejlődésének nyomon követésére is.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat fájdalmatlan és semmilyen mellékhatással vagy kockázattal nem jár, de előtte általában 6 órával már nem szabad szilárd táplálékot fogyasztani, mert étkezés után az epehólyag összehúzódik, a belekben pedig gázok képződnek, és ilyenkor a mögötte lévő területek nem láthatóak.

A kismedencei szervek vizsgálatához viszont elengedhetetlen a fokozott folyadékbevitel szénsavmentes víz formájában, a hasnyálmirigy és az eperendszer esetén pedig könnyű, zsírszegény étkezés ajánlott.

A hasi ultrahang fekvő testhelyzetben, mozdulatlanul történik, úgy, hogy a hasunkat szabaddá tesszük a ruhánktól, és a bőrünket az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be, melyet a vizsgálat után letörölnek.

Az orvos a vizsgálófejet a hasfelületre helyezi, és kissé odanyomva, azt mozgatva térképezi fel a szerveket, adott esetben oldalra fordulva vagy karjainkat felemelve, illetve úgy, hogy egy nagy levegőt veszünk. A vizsgálat során az orvos a vizsgálófejet hason oda-vissza mozgatja, így térképezve fel a szerveket. A belső szervekről alkotott kép valós időben jelenik meg a monitoron, amely a véráramlást is képes jelezni.

Cukorbeteg páciensek részére kiemelten fontos a kezelőorvosuk előzetes tanácsát kikérni.

Az ultrahangvizsgálat különösen javasolt hasi fájdalmak, puffadás, étvágytalanság esetén, emellett panaszmentes betegek szűrővizsgálatára is. Az eredményről az orvos már a helyszínen részletes tájékoztatással és írásbeli lelettel tud szolgálni, de fontos tudni, hogy előfordulhat olyan eset is, amikor a vizsgálatot meg kell ismételni.

Ma már gyakran előfordul, hogy a hasi ultrahang délután vagy az esti órákban történik, ezért mindig az adott szervnek megfelelő, eseti orvosi javaslat alapján szükséges az előkészületeket megtenni.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika