A hangos zene veszélyei a hallásra

A-hangos-zene-veszelyei-a-hallasra_1_edit.jpg

A mindennapi ingázásnak, iskolába vagy munkába menetelnek szinte elengedhetetlen részévé vált a zenehallgatás. Hiszen pár évtizeddel ezelőtt a walkmanünk, aztán az mp3-lejátszónk, most pedig az okostelefonunk lapul a zsebünkben telis-tele kedvence zeneszámainkkal. A túl hangos zene hallgatása azonban hosszú távon halláskárosodást is okozhat, ezért fontos odafigyelni a megfelelő hangerőre, mielőtt nagyobb baj lenne.

Különböző kutatások szerint a halláskárosodás aránya a fiatalok körében évről évre növekszik. A tartós zajterhelés forrása többféle lehet, hiszen a városi élet mindennapos autóforgalma vagy lakásaink tereit folyamatosan beburkoló tévé hangja egyaránt próbára teszi az emberi idegrendszert. A legkomolyabb hatást azonban a közvetlenül, a füldugóval vagy fejhallgatón keresztül hallgatott hangos zene gyakorolja a fülre – hosszú távon akár visszafordíthatatlan következményeket okozva.

Mit tesz a zene a dobhártyánkkal?

A légnyomás változása megrezgeti a dobhártyát, amit az agy hangokként érzékel. A rezgés ereje maga a hangerő, melynek mértékegysége a decibel. Amennyiben túl nagy zajnak tesszük ki fülünket, a zaj károsíthatja a fülben lévő szőrsejtecskéket vagy akár a belső fület is.

Egészségügyi kockázatok 60-70 decibel felett jelentkezhetnek, és a hosszan tartó, 80 decibeles vagy annál magasabb hangerőjű zene hallgatása már komoly veszélyt jelenthet a hallásra. A hangos zene akkor a legkárosabb, ha fül- vagy fejhallgatón keresztül hallgatjuk. Az utcai zajok önmagukban meghaladhatják a 80 decibeles határt – ezért az utcán zenét hallgatva sokan ennél jóval magasabbra, akár 110 decibelre is feltekerik a hangszórót, hogy elnyomják a környezet hangjait.

Hosszú távú hatások és fülészeti kezelés

Fontos hangsúlyozni, hogy a hangos zene hallgatása csak a legritkább esetekben eredményez azonnali egészségkárosodást. Egy-egy kifejezetten zajos koncert vagy túlságosan hangos utcai zenehallgatás után fülcsengés, esetleg fülzúgás jelentkezhet, ám ezek a tünetek megfelelő kezeléssel orvosolhatók. Mindez azonban az időskori természetes halláscsökkenés korábbra tolódását is eredményezheti, így 70-80 éves kor helyett akár már 50 éves korban is kialakulhat a nagyothallás.

A legjobb kezelés természetesen a megelőzés, ezért gyakran ajánlott az úgynevezett 60-60-as szabály: a készülék maximális hangerejének legfeljebb 60%-át használjuk ki, és ne hallgassunk hangos zenét fülhallgatón keresztül 60 percnél tovább. Amennyiben foglalkozásunkból adódóan vagyunk huzamosabb ideig zajos környezetnek kitéve, érdemes füldugót használni a komolyabb halláskárosodás elkerülése végett.

Fülcsengést, fülzúgást, halláscsökkenést tapasztal magán, és úgy érzi, itt az ideje egy alaposabb hallásvizsgálatnak? Jelentkezzen be az Ezüstfény Klinika fülészeti rendelésére online, egyszerűen!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika