A hajhullás és a hormonzavar összefüggései

pexels-bennie-lukas-bester-1159334-1.jpg

A hajhullás az egyik legárulkodóbb jele annak, ha felborul a hormonháztartásunk egyensúlya. Időnként mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a megszokottól jobban hullik a hajunk, de ritkán gondolunk elsőre arra, hogy ez akár hormonális zavarra is utalhat. Pedig az esetek többségében a hajhullás mögött valamilyen átmeneti hormonzavar áll, ami szerencsésebb esetben magától normalizálódik, így ezzel az erőteljes hajvesztés is megszűnik. Viszont akkor, ha a hajhullás csak fokozódik, ha már nem tudjuk a szokásos, egy-másfél hónapra tehető őszi hajhullásra fogni a tüneteket, ajánlott endokrinológiai kivizsgálásnak alávetni magunkat.

Milyen hormonproblémák okozhatnak hajhullást?

  • IR, PCOS

A cukorbetegség előszobájaként emlegetett IR (inzulinrezisztencia), illetve a PCOS, vagyis a policisztás ovárium (petefészek) szindróma két olyan összefüggő hormonális betegség, amikre sokszor csak akkor derül fény, amikor is a páciens megpróbál utánajárni annak, hogy miért kezdett el drasztikusan hullani a haja. Sajnos a hajhullás csak egy a számos endokrinológiai és nőgyógyászati probléma közül, amit az IR és a PCOS okozhat, így mindenképp érdemes egy komplex kivizsgálással kideríteni, hogy értintettek vagyunk-e bármelyik hormonális kórban.

  • Pajzsmirigyzavarok

Pajzsmirigy-túlműködés és -alulműködés is okozhat nagyfokú hajhullást. Bár egy „alap” hajhullás teljesen normális folyamat, hiszen naponta úgy 100 hajszálat egyébként is elveszítünk, nem mindegy, hogy fésülködésnél ennek a többszöröse marad-e a kefében, vagy esetleg hajmosáskor csomókban hullik-e a hajunk. Ha ezeket tapasztaljuk, kezdhetünk gyanakodni arra, hogy valamilyen pajzsmirigyzavar áll a háttérben.

  • Magas tesztoszteronszint

Az androgéntípusú hajhullás fő kiváltó oka a magas tesztoszteronszint, így ezt mindenképp érdemes laborvizsgálatokkal ellenőriztetni, ha szeretnénk megtudni, hogy miért lett hirtelen látványosabb a hajhullásunk.

  • Menopauza

45 éves kor fölött sok esetben tapasztalják a hölgyek, hogy hajszálaik elvékonyodnak, hajkoronájuk megritkul, fénytelenné és kezelhetetlenné válik a hajuk. Mivel a menopauzával teljesen megváltozik a hormonszint, aminek egyik fő kiváltó oka, hogy csökken a szervezet ösztrogén szintje, ezért a hajhullás a klimax időszakában már-már „normálisnak” is mondható. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy ebben a korban a hajhullás a progeszteron hormonszint csökkenésével is összefüggésbe hozható, mint ahogy genetikai hajlam is állhat a menopauza időszakában fennálló fokozott hajhullás mögött.

Mit tehetünk?

Bármilyen hormonális probléma is okozza a hajhullást, mindenképp forduljunk vele szakorvoshoz. Vérvétellel ellenőrizhető többek között a férfi és a női nemi hormonszint, a vércukor és az inzulin szintje, de a TSH, a prolaktin hormonok állapota is.

Keressen minket bizalommal, ha szeretne utánajárni, hogy miért hullik a megszokottól is jobban a haja!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika