A gyomorideg nem hiszti, hanem létező tünete a stressznek

pexels-andrea-piacquadio-38077301.jpg

A gyomorideg nem hiszti, hanem létező tünete a stressznek

Sokszor érezhetjük stresszes, lelkileg és szellemileg is megterhelő időszakokban, hogy gyomoridegünk van. Amit egy fontos munkahelyi megbeszélés, egy vizsga vagy egy komolyabb, az életünkre jelentőségteljes hatással levő beszélgetés vagy döntés előtt/közben tapasztalhatunk az egyfajta hasfájás, de nem az a megszokott, emésztéssel kapcsolatos, hanem olyan, ami a stresszből, az idegeskedésből fakad. A gyomorideg legáltalánosabb tünete a kínzó hasfájás, a szúró, égető érzés a gyomorszájnál, az émelygés és az ezzel járó étvágytalanság; nem véletlenül szoktuk azt mondani, hogy ha gyomoridegünk van, akkor egy falat sem megy le a torkunkon.

 

A gyomorideg gasztroenterológiai problémákat is okozhat

A gyomrunk csalhatatlan és jó előre jelzi, ha túl régóta, túl nagy nyomás nehezedik ránk. Bizonyos fokig az még normálisnak is mondható, hogy a testünk így vagy úgy reagál a stresszre, de ha a gyomorideg állandúsul és a mindennapjaink részévé válik, az rövid és hosszú távon is gyomorpanaszokat, komolyabb emésztési zavarokat okozhat. Gyomorégést, alhasi fájdalmat, puffadást, refluxot, hasmenést vagy székrekedést, amelyek nem csak szervi problémákra vagy gasztroenterológiai rendellenességekre vezethetőek vissza, hanem amelyek szoros kapcsolatban állhatnak a lelki tényezőkkel is.
A mindennapjainkat átszövő stressz, az állandó idegeskedés, a túlterheltség, a megfelelési kényszer, a rendszeres szorongás nem csak a pszichének, de a gyomornak sem tesz jót. Extrém esetekben az idegesség hatására az arra különösen érzékenyeket a hányinger, a hányás sem kerüli el, de a lelki tényezőkhöz kapcsolódó gyomorpanaszok abszolút velejárója a fokozottan rossz közérzet is. Ami ma még csak visszatérő gyomorideg, az a későbbiekben krónikus betegségekhez is vezethet, például a folyamatos gyulladással járó irritábilis bél szindróma és a gyomorfekély kialakulása is sokszor a stresszes életmódból és az ezzel járó rendszeres gyomoridegből eredhet.

 

Mit tegyünk és mit ne?

Garantáltan működő csodaszer nem létezik, mert mindenkinél más és más formát ölt a gyomorideg, illetve mindenkinél más és más a kiváltó ok is. Ami biztos, hogy a legfontosabb teendőnk az, hogy lehetőleg száműzzük a gyomorideget kiváltó stresszt és az állandó szorongást az életünkből. Sportoljunk, meditáljunk, aludjunk eleget, figyeljünk oda a kiegyensúlyozott étkezésre, tanuljunk meg olyan légzéstechnikákat, amelyek segítségünkre lehetnek a stresszes, felfokozott állapotokban. És amit lehetőleg ne tegyünk: ha visszatérő gyomoridegünk van, az olyan egészségtelen, rossz szokásokkal, mint a dohányzás, a nagy mértékű koffein- vagy alkoholfogyasztás csak ronthatunk a helyzeten, így ezeket jobb teljesen mellőzni az ilyen periódusokban.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika