A gasztroenterológia szerepe a modern egészségügyben

Emesztorendszerrel-osszefuggo-gondja-van_2_edit.jpg

A gasztroenterológia a gyomor, a nyelőcső, a vastag-, és a vékonybél, a máj, az epehólyag, az epevezeték és a hasnyálmirigy betegségeinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik, melynek szakorvosai a gasztroenterológusok.

A leggyakrabban előforduló gasztroenterológiai betegségek a gastrooesophagealis refluxbetegség, a peptikus fekélybetegség, az irritábilis bélszindróma (IBS), a gyulladásos bélbetegség (például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás), az epehólyagbetegségek (epekövek, epehólyaggyulladás, epekólika), a hepatitis A, B, C (májgyulladás) és a vírusfertőzések,  az akut vagy krónikus hasnyálmirigygyulladás, illetve a vastagbélrák.

A leggyakoribb gasztroenterológiai diagnosztikai vizsgálat az endoszkópia, amelynek során egy fényt és kamerát (endoszkópot) tartalmazó hajlékony csövet vezetnek be a testbe a nyelőcsövön keresztül a gyomor-béltraktus láthatóvá tétele céljából. Többféle típusa létezik a különböző szervek vizsgálatára, az egyik a kolonoszkópia, ami a vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának, a csípőbélnek a vizsgálati módszere, lehetővé teszi a daganatok korai felismerését és eltávolítását. További képalkotó eljárások a mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálat (MRI), az ultrahang-, és CT-vizsgálatok.

Az endoszkópia terápiás eszköz is egyben, széles körben alkalmazott endoszkópos kezelések a a műtéti eljárások, a nyelőcsőtágítás, az endoszkópos nyálkahártya-eltávolítás (EMR) és a vérzéscsillapítás.

A gyomor és bélrendszeri állapotok olyan laboratóriumi vizsgálatokkal és funkcionális tesztekkel értékelhetőek, mint a vér-, széklet-, légzés-, és gyomorűrítési vizsgálatok, a PH monitorozás, illetve a biopszia, amikor az endoszkópia vagy más eljárás során kis szövetmintákat (biopsziát) vesznek mikroszkópos vizsgálat céljából.

A leggyakoribb gasztroenterológiai kezelések és terápiás módszerek a sebészeti beavatkozások (epehólyag és a bél betegségek által érintett részének eltávolítása, májátültetés, hasnyálmirigyműtét, stb.), a fogyókúrás műtétek, illetve a gyógyszeres kezelések.

A technológia és a kutatás fejlődésével az egyre kifinomultabb, minimálisan invazív eljárások, például a laparoszkópos műtétek és a fejlett endoszkópos eljárások pontosabb diagnózist és a hagyományos sebészeti eljárásoknál hatékonyabb és kíméletesebb kezeléseket tesznek ma már lehetővé. A genetika és a molekuláris biológia fejlődésével a mellékhatások minimalizálása és az eredmények optimalizálása érdekében egyre nagyobb az érdeklődés a személyre szabott vagy precíziós orvoslás. Mindemellett a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulási algoritmusok folyamatosan javítják a diagnosztikai pontosságot, és a jövőben nagy eséllyel előrejelezhetik majd a betegség előrehaladását, és hatékonyan segíthetnek a kezelés optimális megtervezésében.

Fontos tudni, hogy az életmódváltás és a megfelelő: alacsony zsírtartalmú és kevéssé fűszeres, gluténmentes, diétás étrend,  az alkohol és a koffein kerülése, a rostpótlás, a testsúlycsökkentés és az olyan stresszkezelő módszerek, mint a rendszeres testmozgás vagy meditáció – jelentős mértékben segíthetik  a gyomor-, és bélrendszeri problémák javulását és az esetleges betegségek megelőzését.

Gasztroenterológia magánrendelésünkön barátságos környezetben, kiváló szakértelemmel várjuk pácienseinket, emésztőszervi panaszok esetén forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk személyesen vagy telefonon!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika