A 4 leggyakoribb ok a térdfájdalom mögött

A-4-leggyakoribb-ok-a-terdfajdalom-mogott-FOKEP.jpg

Életünk során mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy-egy megerőltető túra, sporttevékenység után bedurrant a térdünk, vagy sérülést követően még hetekig küzdöttünk térdfájással.

Az ízületek a bennük található porcok és ínszalagok segítségével összetett mozgásszervi funkciókat látnak el, és összehangolják végtagjaink mozgását. Az ízületek csoportjából a térdízület az egyik legsérülékenyebb, hiszen állandó terhelésnek van kitéve.

Fáj? Nyilall? Duzzadt? Kattog? A térdfájdalomnak számos formája lehet. Az ízületben keletkezett gyulladás nemcsak tűrőképességünket teszi próbára, hanem mozgásunkat is jelentős mértékben korlátozhatja. Most azt vizsgáljuk meg, milyen okok vezetnek a leggyakrabban ahhoz, hogy ezzel a kellemetlen tünettel kell szembenéznünk.

Túlterhelés, sérülés

A sportolók és az aktív életmódot folytatók számára nem ismeretlen a túlterhelés, a futótérd és a szalagsérülés fogalma. Bizonyos sportok (pl. súlylökés, labdarúgás) gyakorlása az átlagosnál nagyobb terhelést ró a térdre, ezért időről időre gyulladások alakulhatnak ki az ízületekben. Ebben az esetben a pihentetés mellett a fokozatos terhelésre való visszaszoktatás javasolt.

A futótérd akkor alakul ki, amikor az izmokat a csontokkal összekötő inak túlterhelés vagy sérülés hatására begyulladnak, és fájdalom, duzzanat keletkezik. Az erős kötőszövetből álló térdszalagok a térd csavarodása miatt és ütés hatására megnyúlhatnak vagy elszakadhatnak. A szalagsérülés kezelése orvosi konzultációt igényel.

Porckopás

Az ízületi gyulladás másik gyakori formája, amely a középkorúakat és az időseket érinti. Ez esetben a csontvégeket borító, párnaként működő porcok elvékonyodnak, így a csontok védelem nélküli ütközésének, súrlódásának következményeként heves fájdalomérzet jelentkezik. A porckopás folyamatát genetikai tényezők, a túlsúly és a helytelen életvitel is felgyorsíthatják.

Rheumathoid arthritis

Autoimmun betegség, amelynek során a gyulladás azért alakul ki, mert a szervezet védelmi rendszere támadja meg az ízületeket. Eredetére még nincs elfogadott orvostudományi magyarázat, valószínűleg több tényező együttes hatására van szükség. A betegség károsítja a porcot és az ízületi tokot, amelynek következtében az ízület mozgása korlátozódik, fájdalomérzettel társul. Súlyos esetben tartós deformitást és teljes ízületi merevséget okozhat. Az RA már egészen fiatalkorban kialakulhat, és a térden kívül más szerveket is érint.

Nyálkatömlő-gyulladás (bursitis)

A térdízületben található nyálkatömlő az ízületet párnázza ki, és biztosítja az izmok, illetve inak fájdalommentes elmozdulását a csontokon. A nyálkatömlő-gyulladás a térdfájdalmak gyakori oka, amit a súlyos sérülések és fertőzések mellett mikrosérülések is kiválthatnak. Mikrosérülés létrejöhet térdelés és terhelés következtében is. Kezelésének elsődleges módja pihentetésből és gyulladáscsökkentők szedéséből áll, de ritkán műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Mind a hirtelen, mind a visszatérő vagy az elhúzódó térdfájdalom jelentkezésekor kardinális jelentőségű a tünetek mögötti okok felderítése, hiszen csak ennek alapján választható ki a megfelelő gyógykezelés. Jelentkezzen ortopédiai magánrendelésünkre, ahol nemcsak szakszerű ellátásban részesül, hanem orvosszakértőnk személyre szabott tanácsadással, a megfelelő laborvizsgálatok tükrében segít megszüntetni panaszait!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika