5+1 tipp az ünnepi gyomorrontás ellen

christmas-table-g32760b7d8_640-1.jpg

A gasztroenterológusok évről évre igyekeznek felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a karácsonyi, újévi ünnepkörnek nem szabad a büntetlen eszem-iszomról szólnia. Ha egész évben tudatosan étkezünk, ha valamilyen diétát követünk, ha odafigyelünk az egészségünkre és a testsúlyunkra, de akkor is, ha csak nem szeretnénk január első napjaiban az ágyat nyomni, érdemes megfogadni a gasztroenterológiai tanácsokat. Így biztosan elkerülhetjük a két ünnep közötti vagy az új év első napjaiban kínzó gyomorrontást, az émelygést, a hasmenést, hányást, a refluxot és a többi kellemetlen gyomorpanaszt.

Egyszerű gasztroenterológiai tanácsok

Próbáljuk mérsékelni a zsíros és majonézes ételek fogyasztását, bánjunk csínján az alkohollal, de szaloncukorból és süteményből sem kell egyszerre befalnunk mindent! Az otthon töltött napokon is igyekezzünk rendszert vinni az étkezéseinkbe, de vendégségben sem célszerű végigenni a menüt csak azért, mert a szemünk kívánja. Ha tudjuk, hogy a gyomrunk nem tolerálja túl jól a nehéz ételeket, ne erőltessük csak azért, mert karácsony van! Inkább igyekezzünk több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, és nagyon fontos az is, hogy a megfelelő folyadékbevitelről se feledkezzünk meg.

A gyakorlatban ez nem is olyan nehéz…

  1. Ha egy mód van rá, az ünnepi étkezések is asztalán, és ne a tévé előtt zajlódjanak. Bármennyire is csalogatóak a karácsonyi műsorok, ne a tévé előtt együnk, mert így jóval többet fogyasztunk, mintha szépen terített asztal mellett tennénk ugyanezt.
  2. Ne koplaljunk az ünnepek előtt, illetve egy-két „átevett” napot se azzal kompenzáljunk, hogy akkor tartunk egy nap szünetet! A habzsolás éppúgy képes megzavarni a gyomrunkat, mint a drasztikus koplalás.
  3. Ha mégis úgy éreznénk, hogy túlettük magunkat, bármennyire is vonzó csak leheveredni teli hassal a kanapéra, ne tegyük! Inkább tegyünk egy könnyű sétát a ház körül, ami majd beindíthatja az emésztésünket.
  4. Ciromos víz, mentatea, buborékos ásványvíz – mielőtt azonnal emésztést segítő gyógyszerek után nyúlnánk, érdemes ezekkel is tenni egy próbát. Lehet, hogy bőven elég lesz egy langyos menta tea is ahhoz, hogy ne érezzük az elviselhetetlen teltségérzetet.
  5. Elsőre hihetetlenül hangzik, de ha nem figyelünk oda, az egy-másfél hetes ünnepi időszakban akár 2-3 kilót is hízhatunk. A felszedett többletsúlytól pedig iszonyú nehéz megszabadulni…

És a ráadás: tényleg figyeljünk oda a gyomrunk jelzéseire! Hiába kívánja még a szemünk az ételt, a gyomrunk valószínűleg már nem, így érdemes erre odafigyelni, hogy ne kínkeservesen, gyomorrontástól szenvedve teljenek az ünnepek.

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika