3D nyomtatás – a jövő szájsebészetének szolgálatában

Maganfogorvos-vagy-hagyomanyos-egeszsegugyi-ellatas_FOKEP.jpg

A 3D nyomtatás során digitális modellekből – az alapanyagok vékony rétegekben történő egymásra építése révén háromdimenziós tárgyak készíthetőek. Rendkívüli előnye, hogy saját anyagából készült – újszerű – az öntéshez képest homogénebb geometriák létrehozását teszi lehetővé – gyorsan és gazdaságosan – minimális hulladéktermelés mellett. A 3D nyomtatás így sokoldalú, személyre szabott alkalmazási lehetőségeivel a jövőben kétségkívül vezető szerepet fog játszani az egészségipar és ezen belül a szájsebészet innovációja terén.

 

Személyre szabott alkalmazások és beavatkozások

A 3D nyomtatás kifejezetten alkalmas személyre szabott, egyedi és kis szériás gyógyászati termékek, prototípusok gyártására:

  • egyedi implantátumok és protézisek,
  • csontgraftok (a csonthiány pótlására),
  • a műtétek végzését segítő anatómiai modellek
  • műtéti segédeszközök (sablonok, szerszámok)
  • szövetek és szervek (kísérleti fázisban)
  • gyógyszerek,
  • orvostechnikai eszközök, orvosi műszerek alkatrészei.

A 3D nyomtatással olyan – a szájsebészeti beavatkozások megtervezését és gyakorlását segítő, precíz eszközök és személyre szabott anatómiai-patológiai modellek (pl. állkapocs-rekonstrukció) készíthetőek, amelyek segítségével csökkenthető a műtéti idő és nő a beavatkozások sikeressége.

A 3D technológia (szkennelés, tervezés, nyomtatás) CBCT vagy MRI felvétel alapján – már ma is lehetővé teszi az arc-, állcsont- és szájsebészeti műtétek során alkalmazandó – a páciens egyéni adottságaihoz tökéletesen illeszkedő fém (titán vagy titánötvöezet) sebészeti lemezek és hálók készítését is.

A 3D szkennelési adatok felhasználásával készült – nyomtatott, szájüregbe helyezhető műtéti útmutatók jelentős mértékben képesek növelni a precizitást a beültetések elhelyezése és a műtéti eszközök irányítása terén is, melyek segítségével minimálisra lehet csökkenteni a műtéti hibák előfordulásának esélyét.

A legújabb orvosi kísérletek szerint a csontszövet-technológia terén is jelentős fejlődéssel számolhatunk a jövőben a 3D nyomtatásnak köszönhetően. (pl. sikeresen végrehajtott szájpadhasadék-helyreállítás 3D-s nyomtatott állvány segítségével)

 

Átfogó előnyök az oktatás és a betegekkel való kommunikáció terén

A 3D-s nyomtatott modelleknek való alkalmazása a gyakorlat mellett az orvostudományi felsőoktatásban is átfogó előnyökkel jár, mert a valósághű, könnyen hozzáférhető modellek bárhol nyomtathatóak, és gyakorlatilag bármilyen képzés vagy a páciens egyedi körülményeihez könnyen hozzászabhatóak. Így az oktatók tökéletes precizitással tudnak bemutatni anatómiai struktúrákat, illetve élethűen szimulálni tudják az adott beavatkozást vagy eljárást.

Mindemellett a 3D modellek a betegekkel való kommunikációt is jelentős mértékben segítik, mivel így a páciensek pontosan tisztában lesznek vele, hogy mi fog velük történni, így lélekben jobban fel tudnak készülni, vagy fel tudják készíteni gyermekeiket a tervezett beavatkozásra.

Tapasztalt és empatikus orvosaink magánklinikánk szájsebészetén bármilyen problémára tudnak Önnek megbízható, precíz és korszerű technológiával kivitelezett megoldást nyújtani. Jelentkezzen be hozzánk online, vagy telefonon, és ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!

Magánklinika a 10 – 16 kerület határán

 

Az Ezüstfény Magánklinika 2014 augusztusában indult. Büszkék vagyunk arra, hogy három és fél év alatt több mint 31000 páciens közel 49000 alkalommal fordult hozzánk egészségügyi problémájával és tisztelt meg minket bizalmával. Családi vállalkozásként mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk orvosaink és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban! 2017 ben 24 000 betegellátást végeztünk melyek kapcsán 31 negativ észrevételt kaptunk vagyis a betegek 0,129 % élt kifogással. Sajnos egy kifogásolt eset is sok de mi minden nap azon dolgozunk, hogy betegeink elégedetten távozzanak tőlünk.

Kérjen időpontot online

Kövess minket a Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Copyright © 2018 Ezüstfény Magánklinika