Hallásvizsgálat Budapest - felnőtt - gyermek - csecsemő

Ezüstfény Magánklinika

Cím : 1106 Budapest Pesti Gábor utca 26.
  Kapcsolat : +36-30-884-1904

Csecsemő hallásvizsgálat

gyermek – csecsemő hallásvizsgálat

A hét bármely napján, szombat – vasárnap is!

felnőtt hallásvizsgálat a következő oldalon

Időpont egyeztetés alapján fogadjuk pácienseinket így nem kell nálunk töltenie több időt, mint ameddig a vizsgálat tart. Foglaljon időpontot online vagy az alábbi telefonszámon: +36-30-884-1904

Objektív csecsemő hallásvizsgálat- TEOAE – otoakusztikus emissziós készülékkel lehet a legpontosabb eredményt kapni. A babák hallójáratába egy apró (füldugó szerű) szondát helyezünk el olyannyira óvatosan, hogy a kicsit ne izgassa fel egy picit sem, hiszen a vizsgálathoz nyugodtnak kell maradnia. A szonda által kibocsátott hangok a fülben lévő szőrsejteket rezegtetik meg. Ezek a szőrsejtek jeleznek vissza a baba hallásáról a szondában lévő apró és nagyon érzékeny mikrofonnak. A hallásvizsgálat egy nyugodt babánál alig vesz igénybe pár percet. Ez egy gyors és megbízható vizsgálat, tekintse meg rendelőnkben készített videónkon fentebb!

Érdemes odafigyelni a gyermekeknél bekövetkező halláskárosodásra utaló jelekre és időben szakember segítségét kérni. A halláskárosodás következtében a gyermekeknek komoly nehézségei adódhatnak a beszéd és a nyelv elsajátításában. Csecsemő hallásvizsgálatot a baba első 6 hetében kell végezni. Hívjon bizalommal és foglaljon időpontot, nálunk nem kell hosszasan várakoznia gyermekével!

Gyermek és csecsemő hallásvizsgálatra az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni hozzánk: +36-30-884-1904

csecsemő hallásvizsgálat-fül-orr-gégészet

csecsemő hallásvizsgálat

A halláskárosodásra utaló jelek lehetnek:

A terhesség alatt:

A magzat halláskárosodásának kockázatát növeli ha a terhesség alatt a kismama rózsahimlős megbetegedése, esetleges vírusos fertőzés vagy influenzás megbetegedése volt.

A kismama terhesség alatt fogyasztott alkoholtartalmú italokat.

csecsemő hallásvizsgálat_fül-orr_gégészet1.jpg
Újszülöttek esetében (születéstől 1 hónapos koráig):
 • Abban az esetben, ha az újszülött kevesebb, mint 1,5 kilogrammal a született.
 • A születést követően az újszülöttet súlyos besárgulás miatt kezelték.
 • Abban az esetben, ha az újszülött intenzív osztályon több, mint öt napot töltött.
 • Abban az esetben, ha antibiotikumos kezelést kapott.
 • Agyhártyagyulladása volt.
 • Nem sikerült az újszülött hallás szűrővizsgálata.

 

Örökletes:

Ha családon belül egy vagy több személy is hallásproblémákkal küzd.

 

csecsemőhallásvizsgálat

Csecsemő (1 hónaptól 2 éves korig)
 • Abban az esetben, ha antibiotikumos kezelést kapott.
 • Agyhártyagyulladása volt.
 • Neurológiai rendellenességet diagnosztizáltak
 • Abban az esetben, ha súlyos koponyasérülést szenvedett vagy ha más egyéb okokból jelentkezett vérzés a fülben.
 • A krónikus fülgyulladás következtében több mint 3 hónapon keresztül folyadék van a dobhártya mögött.

 

Környezeti hatásokra adott reakciók:

(beszéd-és nyelvi fejlődés)

 

Újszülött (az első 6 hónap)
 • Semmilyen módon nem reagál a környezetbeli váratlan és hangos zajokra.
 • Nem ébred fel a zajokra.
 • Nem kezd el hangokat utánozni.
 • Látszólag nem reagál a nyugtató hangokra (énekek – mondókák – dalok) .
 • Nem kelti fel a figyelmét és nem fordtja fejét a hang irányába
 •  Nem koncentrál személyekre amikor kommunikálni próbálnak vele
 • Nem kezd el gügyögni vagy tipikusan csecsemőkre jellemző hangokat adni.
 • 12 hónapos korában még látszólag nem érti a gyakran ismétlődő egyszerűbb kifejezéseket sem, mint pl.: pá-pá

csecsemő hallásvizsgálat_fül-orr_gégészet2

Csecsemő (3 hónaptól 2 éves korig)
 • Nem reagál azonnal ha hozzászólnak.
 • Nem reagál a környezetéből érkező hangokra.
 • Nem találja a hangok forrását
 • Hasonló korú gyermekekhez képest látszólag kevesebbet kommunikálnak

 

Hallásvizsgálat: Hogyan – Mikor – Miért

 

Ha felmerül a gyanúja a halláskárosodásnak, kérje szakorvos véleményét. Akár már csecsemő kortól kimutatható a halláskárosodás és annak mértéke, modern audiológiai eszközök segítségével. Azok a rendelők amelyek fel vannak szerelve ilyen mérésre alkalmas eszközökkel a gyermek közreműködése nélkül is meg tudják állapítani az esetleges halláskárosodást.

 

Hallásvizsgálat újszülötteknél és csecsemőknél egy éves kor alatt:

 

Hallásvizsgálat fájdalommentes és általában kevesebb, mint fél-egy órát vesz igénybe. Korszerű eszközök segítségével nagy biztonsággal cáfolható vagy igazolható a szülők esetleges gyanúja. A újszülöttek hallását tesztelhetik akár az otoakusztikus kibocsátás (OAE) teszttel vagy az automatikus hallás (agytörzs válasz AABR) teszt segítségével.

Az OAE teszt során egy apró füldugó kerül a baba fülébe mely csattanó hangokat közvetít a hallójáratba és az eszközben lévő program segítségével a belsőfül válaszreakcióit elemezve megállapítható a hallást segítő belső fül működése. Ha a teszt eredménye nem utal belső fül rendellenes működésére, akkor a szervi károsodások nagy valószínűséggel kizárhatóak. Azonban ha a OAE teszt eredménye halláskárosodásra utal, javasolt az idegi alapú működést vizsgáló AABR teszt elvégzése is.

Az AABR vizsgálat során a gyermekek hallását egy fülhallgató és érzékelő segítségével az agyi működés szintjén vizsgálják teszthangokra adott agyi reakciók, agyhullámok megfigyelésén keresztül.

 

Vizsgálat idősebb gyermekeknél és felnőtteknél

Az idősebb gyermekek és felnőttek hallásvizsgálata egy egyszerű reakcióteszt segítségével zajlik. Fülhallgatón keresztül kibocsátott hangokra abban a pillanatban amikor azt érzékelik, kezük felemelésével vagy egy gomb megnyomásával reagálnak.

Az iskolai tanulmányok megkezdése előtt érdemes elmenni egy hallásvizsgálatra, hogy kizárhassuk az esetleges halláskárosodásokat. Sok esetben az iskola megkezdését követő tanulási nehézségek és koncentrációs zavarok hátterében is a halláskárosodás valamilyen szintű mértéke állhat.

A fülben felhalmozódó fülzsír valamint a dobhártya mögött huzamosabb ideig jelen lévő váladék szintén eredményezhet átmeneti halláscsökkenést. Az ilyen jellegű hallászavarok könyen megszüntethetőek megfelelő orvosi kezeléssel vagy kisebb műtéti beavatkozásokkal.

Előfordul, hogy a hallászavarok csak időnként jelentkeznek azonban a hátterükben nem alkalmi halláscsökkenés hanem állandó jellegű idegi eredetű problémák állnak. Az ilyen esetek többségében csak részleges halláscsökkenés (pl csak az egyik fület érinő) tapasztalható és ritkább az, amikor teljes siketséget diagnosztizálnak. A probléma korai felismerése, és megfelelő kezelése (hallókészülék használata, speciális gyakorlatok alkalmazása) segíti fejleszteni a gyermek még meglévő hallását mely nagy mértékben csökkentheti a későbbiek során a nyelv elsajátitását

Kérjük amennyiben felmerül Önben, hogy gyermekének esetleg halláskárosodása vagy halláscsökkenése lehet, mihamarabb forduljon szakorvoshoz. Ne feledje, hogy a probléma korai felismerése és kezelése nagy mértékben hozzájárulhat gyermeke egészséges fejlődéséhez (szocializálódásához) A vizsgálatok fájdalommentesek és megfelelő eszközök segítségével könnyen elvégezhetőek.

Foglaljon időpontot online

Loading...

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük