Gégerák szűrés - Budapest - Ezüstfény Magánklinika

Ezüstfény Magánklinika

Cím : 1106 Budapest Pesti Gábor utca 26.
  Kapcsolat : +36-30-884-1904

Gégerák szűrés

Gégerák szűrés:

Időpont egyeztetés alapján fogadjuk pácienseinket, így nem kell nálunk több időt töltenie, mint ameddig a vizsgálat tart. Foglaljon időpontot online vagy az alábbi telefonszámon: +36-30-884-1904

 

Sokan félnek a gégerák szűréstől, mert azt hiszik fájdalommal jár. A szűrés legfontosabb része az úgynevezett fiberoszkópos (endoszkópos) vizsgálat. Ez egy hosszú száloptikás eszköz, mely segítségével az orron keresztül egészen a hangszalagokig végig meg lehet tekinteni a kritikus részeket. Maga a fiberoszkóp lejuttatása a helyi (spray-s) érzéstelenítést követően nagyobb fájdalom és reflexes öklendezés nélküli eljárás. Bővebben a gégerákról lentebb olvashat és esetleges kérdéseit is felteheti!

A fiberoszkóp levezetéséről készült videónk:

Gyakran előfordul, hogy fül-orr-gégészetünkre látogató pácienseink panaszai annak ellenére, hogy első érzésre fülészeti eredetűnek tűnnek, sok esetben kiderül, hogy inkább gasztroenterológiai háttere van a tüneteiknek. Gombócérzet a torokban, torok panaszok, fülfájás, orrdugulás és még sok más olyan tünetet lehetne említeni példaként, melyek alapján mindenki először fül-orr-gégészhez fordul. Annak ellenére, hogy nem jelentkezik egyértelműen a gyomorsav jelenléte, nincsenek erős savas érzések, mégis sokszor a reflux áll a panaszok hátterében. Ezért bővítettük rendelőnk szolgáltatásait gasztroenterológiai szakrendeléssel.

A gége és az algaratrák napjainkban is elsősorban a férfiak megbetegedése, de figyelemre méltó növekedés tapasztalható az elmúlt évtizedekben a nők körében is. A dohányzás és az alkoholfogyasztás illetve az általa okozott májkárosítás fokozottan hajlamosít a gégerák és a garat rosszindulatú daganatos megbetegedésének kialakulására. Az algarat elhelyezkedése, szoros anatómiai közelsége a gégéhez, gyakran a két szerv együttes megbetegedését okozza.

 

Az algarat és a gégerák tünetei:

 

csomóérzés a torokban
nyelési nehezítettség
félrenyelés
étel elakadás a garatban
nyeléskor jelentkező fájdalom a garatban
fülfájás
gyakori csuklás
duzzadt nyirokcsomó
bűzös szájszag
testsúly csökkenése
véres köpetürítés
krákogás
gége érintettsége esetén a rekedtség, ami teljes hangadási képtelenségig fokozódhat
nehézlégzés, mely főleg a légvétel belégzési fázisban érezhető
köhögés
slejmképződés a garatban
A gége és a garatrák a nyaki nyirokcsomókban áttétetet képezhetnek, tehát a nyakon megjelent csomók kivizsgálása alapvető fontosságú. Javasolt a szűrővizsgálat rendszeres dohányzás, alkoholfogyasztás és/vagy rákos megbetegedéssel terhelt családi kórtörténet esetén. A garat és a gégerák szűrése során a teljes szájüreg, a nyelv, nyelvgyök, algarat, a gége, a hangszalagok és a teljes nyak átvizsgálásra kerül. A szájüreg és a szájgarat betekintéssel, az algarat és a gége laryngoscoppal (merev endoscop) vagy laryngofiberoscoppal (flexibilis optikai műszer) történik. Az optikai műszerek szájüregi vagy orrüregi levezetése előtt felszíni érzéstelenítést alkalmazunk, mely csökkenti a nyálkahártya irritációjával járó kellemetlenséget. A betegség kimenetele nagymértékben függ attól, hogy kellően korai stádiumban kerül-e felfedezésre a rákos betegség.
A korai diagnózis érdekében javasolt a szűrővizsgálat elvégzése a hajlamosító tényezők (alkohol, dohányzás, családi előfordulás) és vagy a fenti panaszok megjelenése esetén.

 

gégerák szűréshez laryngoscop

laryngoscop

laryngofiberoscop_gégerák szűréshez

laryngofiberoscop

2 Comments
 1. Válasz
  r. györgyné

  Szeretnék érdeklődni, hogy a fiberoscopos gégevizsgálatot altatásban is elvégzik-e?
  Ha nem úgy nagyon hálás lennék ha ajánlanának olyan helyet ahol ezt vállalnák.
  Segítségüket koszonom:
  Üdv:
  R.né

  • Válasz
   Ezüstfény Magánklinika

   Tisztelt Kérdező!

   Altatásban nem végzünk fiberoszkópos vizsgálatot, csak érzéstelenítéssel. Nem tudunk olyanról, hogy valahol altatásban vizsgálnák, így sajnos nem tudunk ajánlani. Próbálkozott már altatás nélkül? Amennyiben még nem, úgy érdemes lenne megpróbálni, mert nem olyan szörnyű mint amilyennek látszik.

   Üdvözlettel:
   Ezüstfény

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük